Terítők

A magyar emberek szeretik a hasukat. És ha már asztalhoz ülnek, szeretnek szépen megterített asztalhoz ülni. A látványhoz nagyban hozzájárul az abrosz. Nagyanyám terítőkkel védte a bútorait. Mindenre rakott terítőt: a szekrényre, asztalra, polcra, székre, kanapéra… Aztán a terítőket is megvédte egy másik terítővel. Egymáson feküdtek a szebbnél szebb csipke-, hímzett-, gobelin terítők. Sose tudtam eldönteni, hogy nincs elég hely a szekrényben, hogy elrakja, vagy csak dicsekedni akar a szomszédasszonyok előtt. De ő tényleg szerette a szép terítőit nézegetni. Ma már sok esetben nem használunk terítőket, de felsorolok néhány helyzetet, ahol ma is előszeretettel leterítjük azokat. A legtöbbször a terített asztalra , a teríték alá, azzal színben összhangban választunk abroszt. Ez lehet fehér, színes, mintás, vagy egyszínű, a használatban lévő tányérkészlethez igazítva. A háziasszonyok gyakran bosszankodnak, ha lecseppen egy-egy zsírfolt, hisz akkor az abrosz mehet a mosóba, csere. Van rá néhány jó ötletünk, ami megkönnyíti a munkát és elkerülhetjük vele a bosszankodást:

– Ma a legjobb minőségű damaszt anyagok teflon bevonattal készülnek, hogy ne szívja magába egyből a nedvességet, ha kéznél van a papírtörlő vagy szalvéta, inkább azzal itassuk fel a szennyeződést, megvédve a terítőt. Minél inkább átitatták ezzel a teflonos bevonattal, annál tovább tartja meg a felszínén a folyadékot.

– Ha nem használunk terítőt, csak alátéteket. Ezeket sokkal könnyebb kezelni, olcsóbb, hamarabb cserélhető.

– Ezeket az alátéteket végigengedhetjük a terítőn is, hosszában, keresztben, kinek hogy tetszik.

Hétköznapi használatra az impregnált anyagokból készült terítőket ajánljuk. Ezeket igen sokszor áttörölhetjük étkezések után vizes szivaccsal, törlővel, de ha végképp elkoszolódott, nyugodtan betehetjük a mosógépbe kimosni 30 fokon rövid programra, centrifuga 600-as fordulaton,akár vasalható is egy pöttyös fokozaton és kerülhet vissza az asztalra.  Ezt gyakran még be sem kell szegni.

Általában az a leginkább elterjedt a háztartásokban, hogy van elég mennyiségű terítő az asztalra, hogy a koszolódás-mosás ritmusára cserélni tudjuk mindig tisztára az abroszunkat.

Bármilyen asztalra, bármilyen anyagból is választanak terítőnek valót, annak az egyedi, éppen oda való kiszabását és beszegését vállaljuk. 

Az íves asztalokra, extra méretű asztalokra szintén elkészítjük az abroszt.

 

Itt írhat nekünk!

Visszahívást kérek