Amit érdemes tudni

Méretezés, hogyan kezdjek hozzá?

Szerencsére nem kell különösebben érteni a függöny szabás-varrásához, hogy egy gyönyörű, odaillő függöny kerüljön az ablakunkra.  Elég, ha áttekinti az alábbi rajzunkat és annak megfelelően leméri a szükséges méreteket. A többit bízza szakembereinkre.

Alapelvünk: inkább kétszer vegyünk méretet a pontos kész függöny elkészítéséhez! Utólag korrigálni-bár nem lehetetlen-, de sokkal nehezebb. 

 

Méretezés, hogyan kezdjek hozzá?

 

A. A karnis természetesen hosszabb, mint az ablak szélessége- ha van hely hozzá-, hogy a függöny mellett ne süssön be a nap.

B. Elegánsabb a függöny, ha padlóig ér. Magasítja a teret és a szem nagyobb felületen láthatja a mintáját, színét. Praktikus szempontból jó, ha véget ér a padló fölött kb. 5cm-rel, hogy a porszívó, felmosó kényelmesen elférjen alatta.

C. A széles párkányoknál nem előnyös, ha túllóg rajta a függönyünk, mert megtöri a hullását. Itt figyelembe vehetjük, hogy akarunk-e pakolni virágot, egyebet a párkányra, akkor a magasságot is ahhoz igazítjuk.

D. A radiátorok elé nyugodtan leengedhetjük a teljes magasságú függönyünket, nem zárja el a hőt a fényáteresztőnk. A konvektoroktól viszont védeni kell, hiszen ott lehet akkora hőkibocsátás, hogy veszélyes lehet, kiégetheti a függönyt, így ott  fölötte  legyen az alja.

E. A vitrázspálcát az ablak nyíló szárnyára szereljük. Előbb nézzük meg mennyi helyünk van és milyen anyagú a nyílászáró, mert attól függ milyen módszerrel kerül fel a pálca az ablakra.  Vegyük figyelembe a kilincs helyét is, hogy nyitásnál ne zavarjon a felrakott vitrázsunk.

Mosási útmutató!

Manapság a gyártók figyelembe veszik, hogy a modern háztartásokban a könnyen kezelhető függönyök beszerzését helyezik előtérbe a háziasszonyok. Ezt szolgálja pl. a beleszőtt ólomzsinór is.

Mosási útmutató

Akkor szép egy függöny, ha pontosan illeszkedik az ablakra, tiszta és a ráncai megfelelően egyenletesen hullámosak. A méretét már a gyártásnál véghez vittük. Ebben a fejezetben a tisztításáról és a vasalásáról lesz szó. A legnagyobb befolyásoló tényező a függönyök mosásakor az alapanyag szálminősége, összetétele, melyről a gyárak részletes tájékoztatást nyújtanak a nagyker. cégeknek, azok az importőröknek, azok tovább a hazai nagyker. cégeknek, ők tovább a kiskereskedőknek, akiknek kötelességük ma már továbbadni az infót a vásárlóknak. Már egy cimkén megjelenik az összes tudnivaló az adott anyagú függöny vagy dekor kezelési eljárásáról: hány fokon mosható, fehéríthető-e. vegytisztítható-e, szárítógépbe tehető-e, hány fokon vasalható. 

Leggyakrabban ezt a mosási cimkét mellékelték az anyagokhoz:

Azonban, ha valamilyen okból véletlenül nem található meg ez az információ az adott függönyön, itt leírok egy tapasztalati úton kikísérletezett függöny mosási-kezelési eljárást, melyet betartva nagy valószínűséggel nem teszünk kárt a kész függönyünkben és visszahelyezve a karnisra újra szemet gyönyörködtető lesz a lakás dísze. Amikor azt látjuk, hogy elkoszolódott, poros lett a függönyünk és úgy döntünk, hogy kimossuk, ahhoz először le kell szedni a karnisról. Ha csipesszel van feltéve, könnyű dolgunk van, a csipeszek fent maradnak a karnison. A különböző akasztók, kapcsok közül van, ami a függönnyel együtt lejön a karnisról. Azt javaslom, hogy ne tegyük ezzel együtt a mosógépbe, mert a gépet is , a függönyt is tönkre teheti, ha beakad a dobba. Ha nagyon poros a függöny, először kézi zuhannyal lezuhanyozom róla a port, esetleg beáztatom és úgy teszem a gépbe, hogy az a kosz már ne kerüljön be vele. Mindig kímélő, rövid programot használok, 30-40 fokon, lehetőleg függönymosó folyadékkal vagy porral. Ezekből már igen nagy választék kapható a drogériákban. Nagyon fontos, hogy a centrifuga soha ne pörögjön 1000-es fordulaton, mert az nagyon összetöri, meggyűri az anyagot. Nekünk elég egy 600-as fordulat a centrifugán. Szárítóba soha nem rakom, hisz pont az a lényeg, hogy még nedvesen visszakerüljön a karnisra, minél hamarabb a mosás után. Ez nálam úgy néz ki, hogy a létra már előkészítve a karnis alatt, ülök a gép előtt és amint lejárt, már kapom ki és rakom fel vissza a karnisra, még szinte vizesen. A saját súlya, az ólomzsinór és a súlylapok pedig száradás közben szépen lehúzzák, kisimítják az anyagot, így legtöbbször meg lehet úszni a vasalást. Van azonban néhány függöny, ami csak úgy szép, ha átvasaljuk mosás után. Én ilyenkor a gőzölést részesítem előnyben egy próba anyagon megnézve hogyan viselkedik. Célunk, hogy minél tovább újszerű állapotban tartsuk lakásunk öltözékét, a függönyt.

Itt írhat nekünk!

Visszahívást kérek